Orthomoleculaire therapie

Wat is orthomoleculaire therapie?

Orthomoleculaire therapie (ook wel nutritionele therapie genoemd) is een vorm van therapie die, in tegenstelling tot de  reguliere geneeskunde, alleen middelen gebruikt die bekend zijn voor het lichaam.

Interventies op het gebied van leefstijl staan centraal bij de orthomoleculaire therapie. Hierbij is voeding het belangrijkste aandachtspunt. Wij kijken dan vooral naar die voeding die U voldoende concentraties van de juiste bouwstoffen levert om optimaal te kunnen functioneren.

Bij een te lang tekort van één of meer essentiële voedingsstoffen, kan suppletie een uitkomst zijn.

Gezonde voeding(stoffen) is zeker niet het enige middel wat wordt ingezet bij de orthomoleculaire geneeskunde. Advies over gedrag, beweging, slaap en ontspanning spelen ook een belangrijke rol en komen daarom ook uitgebreid aan bod.

Orthomoleculaire therapie kan op verschillende manieren worden ingezet:

  • Curatief
    Achterliggende oorzaak behandelen van chronische klachten/ziekten. Doeltreffend bij o.a. diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten, ontstekingen, gewrichtspijnen, huidaandoeningen, allergieën.
  • Preventief
    Optimaal gezond worden en blijven. Doeltreffend bij o.a. lusteloosheid, vaak honger hebben, energieverlies, stemmingswisselingen en concentratieproblemen.
  • Palliatief
    Symptoom- en pijnbestrijding.

 

In bijna alle gevallen kan een reguliere behandeling worden aangevuld met een orthomoleculaire behandeling. Daarom valt de orthomoleculaire therapie ook onder de categorie complementaire geneeskunde.