Leefstijlgeneeskunde
Leefstijl- en voedingsadvies
Leefstijlgeneeskunde is het onderzoek naar, en de toepassing van leefstijl in de curatieve én preventieve gezondheidszorg.
Leefstijlgeneeskunde is het therapeutische gebruik van evidence-based voedings- en leefstijlinterventies, zoals de overschakeling naar een overwegend onbewerkt en meer plantaardig voedingspatroon, verminderen van sedentair, zittend gedrag, regelmatige beweging, verbeteren van de slaap en het verminderen van stress.
Deze behandelingen hebben als doel het voorkomen, behandelen of in veel gevallen volledig omkeren van leefstijl gerelateerde ziektes.
Het voorziet personen van de juiste kennis en levensvaardigheden voor effectieve gedragsverandering, om zo de onderliggende oorzaken van gezondheidsproblemen aan te pakken.
Duurzame gezondheid en gezondheidszorg
De enorme toename van chronische ziekten en de daarmee gepaarde ziektekosten, in België en in veel andere landen over de hele wereld, is onhoudbaar.
Zo is diabetes type 2 een dreigende wereldwijde pandemie met niet te overziene gevolgen.
In 2018 had 6,3% van de Belgische bevolking een gekende diabetesdiagnose. Meer dan een op de drie mensen met diabetes weet echter niet dat ze de ziekte hebben, waardoor de geschatte werkelijke prevalentie van diabetes 10% bedraagt.
Ruim 80% aandoeningen leefstijl gerelateerd
Het goede nieuws is dat 80% of meer van alle ziektelasten in ons land gebonden zijn aan de behandeling van aandoeningen die hun oorsprong vinden in slechte voeding- en leefstijlkeuzes.
Chronische ziekten en aandoeningen zoals obesitas, diabetes type 2, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, beroerte, depressie, osteoporose en verschillende vormen van kanker – zijn de meest voorkomende, kostbare en vermijdbare gezondheidsaandoeningen.
Waarom voeding bij leefstijlgeneeskunde centraal staat
Steeds meer mensen hebben overgewicht, krijgen diabetes of andere chronische ziekten. Voeding speelt daarbij vaak een cruciale rol.
Doorgaans ligt aan deze gezondheidsproblematiek insulineresistentie ten grondslag, wat alleen maar verergert door het blijven eten van snel opneembare koolhydraten en insulineproducerende voeding.
Ook overgewicht heeft veel meer te maken met een slecht dieet dan met gebrek aan beweging. Zo stellen onder meer onderzoekers van Britse cardiologen in het British Journal of Sports Medicine. “Het is tijd om die mythe te ontkrachten: er valt niet te sporten tegen een slecht eetpatroon.”